Chuang Tzu > Comentarii


Despre însemnele învățaților

La o întrevedere a lui Chuang Tzu cu ducele Ai din Lu, ducele grăi astfel: "Există în  Lu mulți din clasa învățaților, dar foarte puțini din ei se pot compara cu domnia voastră". Chuang Tzu răspunse: "În Lu se află puțini învățați". "Pretutindeni în Lu,  reluă ducele, vezi oameni purtînd straie de învățați, prin urmare cum puteți afirma că sînt puțini?" "Am auzit, spuse Chuang Tzu, că cei care poartă capișoane rotunde  știu totul despre vreme; că toți care poartă încălțări pătrate cunosc totul despre forma pămîntului; iar cei care se plimbă agale purtînd la brîu o cingătoare de care  atîrnă o piatră semicirculară sînt maeștri în dispute. Dar omul superior, care are asemenea cunoștințe, nu poate fi recunoscut după asemenea însemne, pentru că nu  este obligatoriu ca cei care poartă asemenea însemne să fie musai învățați. Dacă înălțimea ta crede altminteri, de ce nu dă un edict cum să este o ofensă gravă să porți asemenea însemne fără a avea cunoștințele necesare?

La acestea spuse, ducele dădu un asemenea edict, și în mai puțin de cinci zile nu mai îndrăzni nimeni în tot ținutul Li să poarte însemnele omului învățat. (Chuang Tzu, Capitol XXI, versiunea James Legge).

Comentariu


Compară această anecdotă cu proverbul românesc "la pomul lăudat să nu te duci  cu sacul". De asemenea, se poate trasa o paralelă interesantă la cuvintele lui Isus din Noul Testament, apropo de Ioan: "Ce ați mers să vedeți în pustie, un om  îmbrăcat în straie delicate? Dar cei care poartă straie delicate trăiesc în palatele regilor" (Matei, 11, 7 și urm.).

--
Traducere și comentariu de Jean Chiriac

icon

<- Înapoi la secțiunea Chuang Tzu (cartea) sau izvoare


HomeCursuri | Librărie | Caută | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2016. Toate drepturile rezervate.

logo