Taoism > Tao

Ce este tao

Tao este conceptul de bază al taoismului. Însuşi numele de taoism provine de la tao. În general, cuvîntul "tao" poate fi tradus prin cale, principiu, metodă etc.

În reprezentarea antică a ideogramei "tao" sînt prezente două caractere:

tao

caracterul plasat la dreapta sugerează imaginea unui cap uman cu păr.

tao

caracterul plasat la stînga sugerează faptul de a merge prin simbolul talpei piciorului.

În Tao Te Ching , tao este originatorul şi susţinătorul tuturor lucrurilor (universul sau cele-zece-mii-de-lucruri). De asemenea, el este un model de imitat pentru înţeleptul (taoist) care urmează Calea.

Cuvîntul "tao" se poate aplica însă şi la înclinaţiile sau talentele deosebite ale cuiva, la modul special în care cineva face un lucru anume: un pescar sau arcaş iscusit, un bun bucătar, chiar şi un hoţ cu talent etc. În artele marţiale chinezeşti "tao" desemnează un complex de mişcări incluzînd apărarea, eschiva şi atacul.

Tao este prezent şi la Confucius, în etica sa, şi traduce Calea celor din vechime, adică modul lor specific de a guverna şi a organiza societatea etc.

În mistică, "tao" este un principiu spiritual interior cu care discipolul încearcă să se unească - în religie, el devine un sinonim al lui Dumnezeu (în sens creştin). În acest sens, tao în versiunea chineză a Bibliei este un sinonim pentru Christos.

Resurse online:
-> Tao (şi semnificaţiile sale multiple) este abordat pe larg în cursurile noastre
Lao Tzu şi Tao Te ching şi Iniţiere în taoism.

icon

<- Înapoi la secţiunea Taoism


HomeCursuri | Librărie | Caută | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2016. Toate drepturile rezervate.

logo