Taoism > Te

Ce este Te

Termenul "Te" este fără îndoială unul din cei mai misterioşi din Taoism. El apare în titlul cărţii lui Lao Tzu - Tao Te Ching. James Legge (unul din traducătorii cunoscuţi ai Cărţii) traduce acest titlu: "Clasica despre Tao şi caracteristicile [te] sale".

Te grafie

Despre Te s-a vorbit foarte mult. Astfel termenul ar fi echivalent cu "Virtute" sau "Putere" în relaţie cu Tao, şi se referă la capacitatea lui  Tao de a crea şi susţine toate lucrurile în univers (cele 10.000 de lucruri). În dicţionarul Shambala de taoism Te este energia lui Tao, calităţile sau natura pe care fiecare lucru le primeşte de la Tao. Multe alte explicaţii, la fel de confuze şi vagi, au fost date acestui termen.

Dar din traducerea lui Legge (vezi mai sus) rezultă că Te reprezintă calităţile sau  caracteristicile lui Tao. Cum trebuie înţelese aceste caracteristici este o altă problemă...

În cursurile noastre de taoism Te se raportează la Mişcarea cerului, un concept cheie în taoismul filozofic (tao-chia), pe care insistăm şi noi.

icon

<- Înapoi la secţiunea taoism


HomeCursuri | Librărie | Caută | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2016. Toate drepturile rezervate.

logo