Taoism > Yin-Yang

Despre Yin şi Yang

Yin şi yang sînt concepte fundamentale în filozofia şi cultura chineze.

Totuşi, în ciuda importanţei lor, yin şi yang nu apar în

Moduri de interactiune yin-yang - ilustratie
Diferite modele de interacţiune Yin-Yang
I Ching (Cartea schimbărilor) ci  în textele mai recente care constituie comentariile (Aripile). În cartea propriu-zisă, yin şi yang sînt sugeraţi prin "luminos" şi "obscur" sau "tare" şi "slab", expresii care evocă o polaritate la nivel fenomenal.

Totuşi în Aripi găsim o definiţie a lui Tao care include pe yin şi yang: Tao - se spune acolo - este un yin şi un yang

  • Bruce Lee şi principiul yin-yang

O descriere a modului de funcţionare a principiilor yin şi yang găsim la Bruce Lee, citat de Cyrille Javary:

    Atîta vreme cît vom persista în a separa yin şi yang nu putem spera să-i atingem... Dacă cineva vrea să ajungă undeva cu bicicleta nu va putea să împingă ambele pedale concomitent căci va rămîne pe loc. Pentru a avansa trebuie să împingă o pedală şi să o elibereze pe cealaltă, simultan. Mişcarea completă constă în împinge/eliberează. Împingerea este urmarea eliberării şi fiecare devine, respectiv, cauza celeilalte.

Într-adevăr, cuplul yin-yang poate fi reprezentat sub forma unor forţe sau tendinţe complementare care constituie infrastructura dinamică a universului. Astfel, filozofia yin-yang poate fi explicaţia adecvată a schimbărilor în univers (atît pe plan uman, cît şi pe cel al fenomenelor naturii).

  • Marele Principiu

Diagrama yin-yang - ilustratie
Diagrama lui Tao (Yin-Yang)
În diagrama lui Tao (T'ai chi t'u), yin şi yang sînt reprezentaţi ca forţe complementare astfel: un yin mic este inclus în aspectul yang şi un yang mic, în aspectul yin.

Această reprezentare dă de gîndit întrucît am putea vedea aici o idee mult mai complexă a unei armonii secrete care nu este întotdeauna manifestă în fenomenele naturii.

  • Yin şi Yang în prezent

Termenii yin şi yang au căpătat o largă răspîndire în lumea ocidentală. Ei sînt asociaţi cu principiile medicinei chineze, cu serii de principii complementare din sfera vieţii umane şi a fenomenelor naturii.

icon

Resurse online:
-> Studiază temeinic semnificaţia principiilor yin şi yang în taoism urmînd cursul nostru dedicat acestor principii - click aici ca să afli mai multe.
-> De asemenea, am discutat despre yin şi yang în cursurile
Lao Tzu şi Tao Te Ching şi Iniţiere în taoism (nivel 1).

Mai citeşte despre:
->
Tao
->
Vidul
->
Nonacţiunea
->
Meditaţia


HomeCursuri | Librărie | Caută | Forum | Contact

Copyright Calea vidului perfect, 2016. Toate drepturile rezervate.

logo